Płatki jadalnych róż
Opis
Płatki jadalnych róż są delikatne, jedwabiste i dostępne w gamie kolorów od bieli przez róż po głęboką czerwień; smak jest subtelnie kwiatowy, lekko słodkawy z nutą cytrusowo-pikantną, a aromat intensywnie perfumowany, co czyni je atrakcyjnym dodatkiem wizualnym i smakowym. Pod względem odżywczym są niskokaloryczne, dostarczają śladowe ilości błonnika, witaminy C, minerałów i licznych przeciwutleniaczy (polifenoli, flawonoidów), które wspierają układ odpornościowy, mają właściwości przeciwzapalne i przyczyniają się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Kulinarnie płatki róż nadają się do sałatek, deserów, przetworów jak dżemy i konfitury, syropów, wódek i koktajli, herbat i wypieków oraz do kandyzowania jako dekoracja. Przed użyciem należy usunąć pręciki, delikatnie opłukać i osuszyć. Najlepiej przechowywać świeże płatki w chłodnym miejscu w jednowarstwowym ułożeniu na papierowym ręczniku lub w szczelnym pojemniku w lodówce, a na dłużej suszyć lub kandyzować i trzymać w suchym, ciemnym miejscu.