Menu

Sezam

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Sezam to drobne, owalne nasionka o barwie od kremowej przez złocistą do głębokiej czerni, o delikatnie orzechowym, lekko słodkawym smaku, który po uprażeniu nabiera intensywnej, maślanej nuty. Stanowi aromatyczny dodatek wizualny i smakowy, dodając chrupkości zarówno potrawom słodkim, jak i wytrawnym. Pod względem odżywczym sezam jest gęsty kalorycznie, ale bogaty w nienasycone tłuszcze, białko roślinne, błonnik oraz minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i cynk, a także lignany (sesamina, sesamolina) o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Regularne umiarkowane spożycie może wspierać zdrowie serca, kości i profil lipidowy. W kuchni sezam świetnie sprawdza się w formie ziaren na pieczywie, prażonym dodatku do sałatek i dań azjatyckich, jako tahini czy olej sezamowy do marynat, sosów i deserów. Aby zachować świeżość, przechowuj sezam w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu; po zmieleniu warto trzymać go w lodówce lub zamrażarce, ponieważ tłuszcze łatwo jełczeją.

Wartości odżywcze (na 100g)

573 kcal Kalorie
17,7g Białko
23,4g Węglowodany
49,7g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Kuleczki mięsne w sosie barbecue (amerykańskie)

⏱️ 50 min 🟡 medium

Paszteciki z mięsem

⏱️ 120 min 🟡 medium

Teriyaki z łososiem

⏱️ 30 min 🟢 easy

Bibimbap koreański

⏱️ 50 min 🟡 medium

Roladki z tortilli z wędliną

⏱️ 90 min 🟢 easy

Pikantne skrzydełka drobiowe

⏱️ 150 min 🟡 medium