Płatki migdałów (opcjonalne, do posypania)
Opis
Płatki migdałów to cienkie, owalne plasterki o kremowo-beżowym kolorze i delikatnej, przyjemnej chrupkości. Mają łagodny, lekko słodkawy, orzechowy smak, który wzbogaca zarówno słodkie, jak i wytrawne dania; doskonale sprawdzają się jako posypka do sałatek, jogurtów, owsianki, ciast, deserów i dań z warzywami, a po krótkim podprażeniu uwydatniają aromat i chrupkość. Pod względem odżywczym płatki migdałów dostarczają zdrowych jednonienasyconych tłuszczów, białka, błonnika, witaminy E, magnezu i przeciwutleniaczy, co sprzyja zdrowiu serca, kontroli poziomu cukru i uczuciu sytości. Przechowywać je należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła i wilgoci; dla dłuższej świeżości warto trzymać je w lodówce lub zamrażarce, aby zapobiec jełczeniu i absorpcji zapachów.