Żelatyna (do musu)
Opis
Żelatyna do musu to bezbarwny, przezroczysty proszek (lub płatki) o neutralnym, niemal niewyczuwalnym smaku, który po rozpuszczeniu i schłodzeniu przyjmuje gładką, sprężystą konsystencję. W potrawach nie zmienia aromatu, jedynie delikatnie podbija kremowość i strukturę musu, panna cotty czy innych deserów na bazie śmietanki lub owoców. Pod względem odżywczym żelatyna jest źródłem białka kolagenowego o niskiej wartości kalorycznej, praktycznie pozbawionego tłuszczu i węglowodanów, choć brakuje w niej pełnego profilu aminokwasów egzogennych. Regularne spożywanie może wspierać zdrowie stawów, skóry i włosów oraz wpływać na regenerację błony śluzowej przewodu pokarmowego, choć korzyści zależą od całkowitej diety. Żelatynę stosuje się do stabilizowania musów, kremów, galaretek, deserów mleczno-owocowych, glazur i terrin; przed użyciem zwykle się ją namacza (płynna forma) i rozpuszcza w ciepłym płynie. Przechowuje się ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu; po przygotowaniu deserów zawsze chłodzić i spożyć w ciągu kilku dni.