Prażone migdały
Opis
Prażone migdały mają intensywny, lekko słodkawy i orzechowy smak z wyraźną, przyjemną nutą tostowania oraz chrupiącą, złocistobrązową skórką lub gładką, kremową wnętrznością po blanszowaniu. Są atrakcyjne wizualnie jako błyszczące, rumiane orzechy o zwartej strukturze, która nadaje potrawom teksturowej kontrastu. Pod względem odżywczym są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka roślinnego, błonnika oraz witaminy E, magnezu i wapnia; zawierają także przeciwutleniacze i minerały wspierające zdrowie serca, gospodarkę glukozową i sytość. Typowo stosuje się je jako przekąskę, dodatek do sałatek, wypieków, granoli, deserów, mas i past, a także jako chrupiącą posypkę lub składnik mleka i masła migdałowego. Aby zachować świeżość, przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; na dłużej przechowuj w lodówce lub zamrażarce, z dala od silnych zapachów.