Pulpa z marakui
Opis
Pulpa z marakui to aromatyczny, intensywny miąższ o jasnożółtej do pomarańczowej barwie z drobnymi czarnymi nasionami. Smak jest jednocześnie kwaśno-słodki i tropikalnie cytrusowy, bardzo wyrazisty, co czyni ją doskonałym akcentem smakowym. Pod względem odżywczym pulpa dostarcza witaminy C, prowitaminy A (beta-karotenu), błonnika i minerałów takich jak potas, a także przeciwutleniaczy, które wspierają odporność, zdrowie skóry, układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy przy umiarkowanym spożyciu. W kuchni pulpa z marakui świetnie komponuje się z napojami i koktajlami, sosami, dressingami, deserami, lodami, dżemami oraz jako składnik marynat do mięs i owoców morza, dodając świeżości i kwasowości. Do przechowywania najlepsza jest szczelna miska w lodówce na 2–4 dni; dłużej warto porcjować i zamrażać w odpowiednich pojemnikach lub tackach do kostek lodu na kilka miesięcy. Po rozmrożeniu dobrze wymieszać przed użyciem.