Rum (opcjonalnie do kompotu)
Opis
Rum to aromatyczny, bursztynowy lub ciemny alkohol o słodkawo-korzennym smaku z nutami wanilii, karmelu i dębu, zależnymi od surowca i leżakowania. W kompotach używa się go w niewielkiej ilości dla pogłębienia aromatu i lekkiego rozgrzewającego finiszu; dodany pod koniec gotowania podkreśla owoce, a świeży kieliszek może też zostać dodany do podania. Pod względem odżywczym rum dostarcza głównie kalorii w postaci alkoholu i niewielkich ilości związków aromatycznych, nie jest źródłem istotnych witamin ani minerałów; korzyści zdrowotne są ograniczone i wiążą się z umiarkowanym spożyciem alkoholu, przy czym osoby w ciąży i osoby z problemami zdrowotnymi powinny go unikać. W kuchni sprawdza się w kompotach, deserach, sosach, ciastach i do flambirowania, dodając głębi smaku. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, pionowo, z dala od źródeł ciepła; otwarty rum zachowuje jakość przez długi czas, choć aromat z czasem może słabnąć.