Rzodkiewka
Opis
Rzodkiewka to mała, okrągła lub wydłużona bulwka o intensywnej czerwonej skórce i białym wnętrzu, wyróżniająca się chrupkością i orzeźwiającym, lekko pieprznym smakiem; młode liście bywają bardziej gorzkawe, ale również jadalne. Jest niskokaloryczna, dostarcza witaminy C, błonnika, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak potas i wapń, a zawarte w niej związki siarkowe sprzyjają trawieniu, mają właściwości przeciwzapalne i wspierają odporność oraz kondycję skóry. W kuchni świetnie komponuje się w sałatkach, kanapkach, surówkach, piklach i daniach azjatyckich, dobrze uzupełnia sery, ryby i kremowe dipy, a także nadaje się do szybkiego grillowania lub blanszowania. Przechowuj rzodkiewki w lodówce w perforowanym woreczku lub pojemniku z wilgotnym papierem i bez liści, co pozwoli zachować świeżość zwykle do tygodnia.