Menu

Rzodkiewka

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Rzodkiewka to mała, okrągła lub wydłużona bulwka o intensywnej czerwonej skórce i białym wnętrzu, wyróżniająca się chrupkością i orzeźwiającym, lekko pieprznym smakiem; młode liście bywają bardziej gorzkawe, ale również jadalne. Jest niskokaloryczna, dostarcza witaminy C, błonnika, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak potas i wapń, a zawarte w niej związki siarkowe sprzyjają trawieniu, mają właściwości przeciwzapalne i wspierają odporność oraz kondycję skóry. W kuchni świetnie komponuje się w sałatkach, kanapkach, surówkach, piklach i daniach azjatyckich, dobrze uzupełnia sery, ryby i kremowe dipy, a także nadaje się do szybkiego grillowania lub blanszowania. Przechowuj rzodkiewki w lodówce w perforowanym woreczku lub pojemniku z wilgotnym papierem i bez liści, co pozwoli zachować świeżość zwykle do tygodnia.

Wartości odżywcze (na 100g)

16 kcal Kalorie
0,7g Białko
3,4g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (5)

Surowe warzywa z dipem jogurtowym (wegański)

⏱️ 15 min 🟢 easy

Tacos de Pescado al Pastor z Salsą Ananasowo-Habanero

⏱️ 70 min 🟡 medium

Kolorowe Wrapy z Grillowanym Halloumi i Humusem z Pieczonej Papryki

⏱️ 75 min 🟢 easy

Wiosenne Grzanki z Ricottą, Szparagami i Pesto z Liści Rzodkiewki

⏱️ 25 min 🟢 easy

Ziołowe Gniazdka z Młodych Ziemniaków z Jajkiem w Koszulce i Sosem Holenderskim z Nutą Estragonu

⏱️ 70 min 🟡 medium