Serek homogenizowany waniliowy
Opis
Serek homogenizowany waniliowy ma gładką, kremową konsystencję i jednolity, jasno-kremowy kolor z delikatnym aromatem i słodkawym smakiem wanilii; jest aksamitny w ustach i zwykle ma subtelną słodycz zależną od zawartości cukru. Pod względem odżywczym dostarcza białka i wapnia niezbędnych dla kości i mięśni, często zawiera też witaminy z grupy B oraz jest stosunkowo łatwy do strawienia; warto jednak zwracać uwagę na zawartość tłuszczu i cukrów, by dopasować go do indywidualnej diety. W kuchni pasuje do deserów, naleśników, koktajli, jako baza do kremów i nadzień, świetnie komponuje się z owocami, miodem czy musli i może zastąpić cięższe kremy w lekkich przepisach. Przechowuje się go w lodówce w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej spożyć w terminie przydatności i w ciągu kilku dni po otwarciu, unikając wahań temperatury.