Sezam prażony
Opis
Sezam prażony ma intensywny, orzechowo-toasty smak z wyraźną słodyczą i chrupiącą, drobną strukturą; ziarna przybierają złocisto-brązową barwę i uwalniają silny aromat po uprażeniu. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko roślinne, błonnik oraz minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i cynk, a także lignany (sesamin, sesamolin) i przeciwutleniacze wspierające zdrowie serca, kości oraz metabolizm lipidów, przy czym należy stosować go umiarkowanie ze względu na wysoką kaloryczność. W kuchni prażony sezam doskonale komponuje się z potrawami azjatyckimi, sałatkami, pastami (np. tahini), pieczywem, deserami i jako posypka do dań z ryb, warzyw czy makaronów, wzmacniając smak i teksturę. Przechowywać go należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; dla dłuższej trwałości warto trzymać go w lodówce lub zamrażarce, a mielone ziarna zużywać szybciej, gdyż szybciej tracą aromat.