Skórka z cytryn
Opis
Skórka z cytryn to cienka, intensywnie żółta zewnętrzna warstwa owocu o świeżym, cytrusowym aromacie i delikatnie gorzkawej, pikantnej nutce smakowej; jej ziarnista struktura kryje olejki eteryczne nadające wyrazisty zapach. Jest źródłem witaminy C, błonnika, flawonoidów i przeciwutleniaczy, które wspierają układ odpornościowy, wspomagają trawienie i wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwdrobnoustrojowe dzięki zawartości olejków. W kuchni skórka z cytryn wzbogaca ryby, owoce morza, drób, sałatki, desery, wypieki, sosy i marynaty, używana jako starta (zest), cienkie paseczki lub kandyzowana; dodaje świeżości i aromatycznej goryczki. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do około tygodnia lub zetrzeć i porcjować do zamrażarki, co wydłuża trwałość, a kandyzowaną trzymać w syropie lub szczelnym słoiku.