Kasza jaglana (sucha)
Opis
Kasza jaglana (sucha) ma drobne, żółtawe ziarna o lekko połyskliwej powierzchni i delikatnie orzechowym, nieco słodkawym smaku. Po ugotowaniu staje się puszysta i sypka, łatwo przyjmuje smaki dodatków, a przed gotowaniem warto ją przepłukać, by pozbyć się goryczki. Jest bezglutenowa, lekkostrawna i bogata w węglowodany złożone, białko roślinne oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak magnez, żelazo i fosfor. Zawiera przeciwutleniacze i związki korzystne dla układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, wspomagając sytość i równowagę metaboliczną. W kuchni kasza jaglana sprawdza się jako baza do kaszotto, dodatków do mięs, warzywnych sałatek, kremowych kasz na słodko, zapiekanek i kotletów, a przed smażeniem lekko podprażona wydobywa intensywniejszy aromat. Suchą kaszę przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu; dla dłuższego przechowywania warto ją trzymać w lodówce lub zamrozić, by zapobiec jełczeniu tłuszczów.