Skórka z cytryny (starta)
Opis
Skórka z cytryny (starta) to drobne, intensywnie żółte wiórki o silnym, świeżym aromacie cytrusowym i lekko gorzkawym posmaku, zwłaszcza gdy zawiera białą część miąższu. Ma żywy wygląd i uwalnia olejki eteryczne przy każdym kontakcie, dlatego używana jest w niewielkich ilościach, by podkreślić potrawy bez dominacji smaku. Z żywieniowego punktu widzenia stanowi źródło witaminy C, flawonoidów, błonnika i przeciwutleniaczy, przy minimalnej kaloryczności; wspomaga odporność, działa przeciwzapalnie i wspiera trawienie. W kuchni pasuje do ciast, deserów, marynat, sosów, sałatek, ryb i drobiu oraz napojów i koktajli, dodając świeżości i złożoności aromatu. Przechowuj startą skórkę w szczelnym pojemniku w lodówce przez kilka dni lub porcjuj i zamrażaj na dłużej; można też suszyć, pamiętając o dokładnym umyciu i osuszeniu cytryny przed startiem.