Sok jabłkowy 100%
Opis
Sok jabłkowy 100% ma klarowną lub lekko mętną konsystencję i barwę od słomkowo-złotej do bursztynowej, o naturalnej słodyczy z subtelną kwaskowością zależną od odmiany jabłek. Aromat jest świeży i owocowy, bez dodatku cukru czy sztucznych aromatów. Jest źródłem energii pochodzącej z naturalnych cukrów, zawiera potas, niewielkie ilości witaminy C i związki polifenolowe o działaniu przeciwutleniającym; wspiera nawodnienie i może uzupełniać elektrolity, lecz warto spożywać go umiarkowanie ze względu na kaloryczność. W kuchni sprawdza się jako napój, baza do koktajli, dressingów, marynat, sosów do mięs i glazur do pieczonych potraw oraz składnik deserów i pieczenia. Należy przechowywać butelkę zamkniętą w chłodnym, ciemnym miejscu; po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć zwykle w ciągu 3–7 dni zgodnie z etykietą, przed użyciem wstrząsnąć.