Sok z cytryny, świeżo wyciskany
Opis
Sok z cytryny świeżo wyciskany ma intensywny, rześki smak o wyraźnej kwasowości i jasnożółty, lekko mętny kolor z drobnymi włóknami miąższu. Zapewnia aromatyczne, cytrusowe orzeźwienie, które rozjaśnia potrawy bez dodawania cukru czy tłuszczu. Z punktu widzenia wartości odżywczych jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C, flawonoidy i naturalne przeciwutleniacze; wspomaga odporność, wchłanianie żelaza, trawienie i może pomagać w zapobieganiu kamicy nerkowej poprzez zwiększenie przebajania moczu. Typowe zastosowania obejmują dressingi, marynaty, sosy, wypieki, napoje oraz wykończenie ryb, warzyw i sałatek, a także zapobieganie ciemnieniu owoców. Aby zachować świeżość, przechowuj sok w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce do 3–4 dni lub zamrażaj porcjami (kostki lodu) do kilku miesięcy.