Sok z cytryny (świeży)
Opis
Sok z cytryny (świeży) ma jasnożółtą, przejrzystą barwę i intensywny, orzeźwiający smak — zdecydowanie kwaśny z delikatną, cytrusową nutą aromatyczną, która rozjaśnia potrawy i napoje. Świeży sok dodaje świeżości marynatom, dressingom, sosom, deserom i koktajlom, stabilizuje smaki w zupach i sosach, zapobiega brązowieniu owoców i warzyw oraz świetnie komponuje się z rybami, drobiem, warzywami i wypiekami. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C oraz zawiera flawonoidy i kwas cytrynowy, co wspiera odporność, pomaga w przyswajaniu żelaza z roślinnych produktów i działa jako przeciwutleniacz. Dla zachowania wartości odżywczych i świeżości przechowuj sok w szczelnym, najlepiej szklanym pojemniku w lodówce do 2–3 dni lub zamrażaj porcjami (kostki lodu) na dłużej, unikając ekspozycji na światło i powietrze.