Suszona melisa (lemon balm)
Opis
Suszona melisa (lemon balm) to aromatyczne, drobne, matowo-zielone listki o delikatnym cytrusowo-korzennym zapachu i łagodnym, lekko słodkawym smaku. Zawiera niewiele kalorii, śladowe ilości witamin i minerałów oraz związki bioaktywne takie jak olejki eteryczne (m.in. cytral, citronellal), flawonoidy i kwas rozmarynowy, które wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz łagodzące napięcie i dolegliwości trawienne; napary z melisy mogą pomagać w relaksacji i poprawie snu. W kuchni suszona melisa sprawdza się w herbatach i naparach, jako dodatek do sosów, dressingów, marynat do ryb i drobiu oraz deserów i sałatek owocowych, dobrze łączy się z miodem, cytryną i ziołami brzmiącymi świeżo. Przechowywać należy w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i wilgoci; najlepiej użyć w ciągu 6–12 miesięcy dla zachowania aromatu.