Świeża mięta (opcjonalna)
Opis
Świeża mięta ma intensywny, orzeźwiający aromat z chłodną, mentolową nutą i jasne, ząbkowane listki o żywozielonym kolorze; występuje w kilku odmianach (np. spearmint, peppermint), które różnią się stopniem ostrości i aromatu. Jest niskokaloryczna, dostarcza niewielkie ilości witamin A i C oraz minerałów, a także związków przeciwutleniających i olejków eterycznych, które wspomagają trawienie, łagodzą dolegliwości żołądkowe i mają właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. W kuchni mięta doskonale komponuje się z potrawami na słodko i słono, pasuje do sałatek, sosów, dipów, napojów (np. mojito, herbata), deserów oraz dań z jagnięciny i warzyw, a także jako świeży akcent i dekoracja. Aby zachować aromat, przechowuj nieumyty pęczek owinięty wilgotnym ręcznikiem papierowym w lodówce lub postawione łodygi w szklance z wodą; można też zamrażać listki w kostkach lodu.