Świeży koperek
Opis
Świeży koperek to delikatna, jasnozielona roślina o pierzastych, jedwabistych listkach i cienkich łodyżkach. Jego smak jest świeży, lekko słodkawy z wyraźną anyżkową nutą i subtelną cytrusową świeżością, co dodaje potrawom aromatu bez dominowania innych składników. Wyglądem nadaje daniom lekkości i intensywnego, zielonego akcentu. Koperek jest źródłem witamin A, C i K oraz minerałów takich jak żelazo i wapń, dostarcza też błonnika i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i trawienie. W kuchni pasuje do ryb, owoców morza, zup, sałatek, sosów jogurtowych, ziemniaków, jajek i kiszonek, a także do świeżych dipów i dressingu. Przechowywać go najlepiej schłodzonego w lodówce owiniętego wilgotnym ręcznikiem papierowym i włożonego do szczelnej torby; w takich warunkach zachowuje świeżość przez około tydzień, a na dłużej można go zamrozić posiekanego w kostkach lodu z wodą lub olejem.