Menu

Świeży koperek

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Świeży koperek to delikatna, jasnozielona roślina o pierzastych, jedwabistych listkach i cienkich łodyżkach. Jego smak jest świeży, lekko słodkawy z wyraźną anyżkową nutą i subtelną cytrusową świeżością, co dodaje potrawom aromatu bez dominowania innych składników. Wyglądem nadaje daniom lekkości i intensywnego, zielonego akcentu. Koperek jest źródłem witamin A, C i K oraz minerałów takich jak żelazo i wapń, dostarcza też błonnika i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i trawienie. W kuchni pasuje do ryb, owoców morza, zup, sałatek, sosów jogurtowych, ziemniaków, jajek i kiszonek, a także do świeżych dipów i dressingu. Przechowywać go najlepiej schłodzonego w lodówce owiniętego wilgotnym ręcznikiem papierowym i włożonego do szczelnej torby; w takich warunkach zachowuje świeżość przez około tydzień, a na dłużej można go zamrozić posiekanego w kostkach lodu z wodą lub olejem.

Wartości odżywcze (na 100g)

43 kcal Kalorie
3,5g Białko
7,0g Węglowodany
1,1g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Domowy makaron jajeczny z nutą cytrynowo-koperkową do rosołu (w stylu Olga Smile)

⏱️ 90 min 🟡 medium

Mini tartaletki z łososiem

⏱️ 90 min 🟡 medium

Sałatka warzywna w słoikach

⏱️ 90 min 🟢 easy

Roladki z tortilli z warzywami i serkiem śmietankowym

⏱️ 50 min 🟢 easy

Zupa jarzynowa z koperkiem

⏱️ 60 min 🟢 easy

Śledź w śmietanie z cebulką

⏱️ 40 min 🟢 easy