Świeży koperek (do dekoracji)
Opis
Świeży koperek ma delikatne, pierzaste listki o jasnozielonej barwie i intensywnym, świeżym aromacie z subtelną nutą anyżu i cytrusów. Jako dekoracja dodaje potrawom lekkości i wizualnego świeżego akcentu, jednocześnie wzmacniając smak bez przytłaczania. Pasuje klasycznie do ryb, ziemniaków, jajek, zup, sałatek, sosów na bazie jogurtu czy śmietany oraz do dań kuchni skandynawskiej i śródziemnomorskiej. Koperek jest niskokaloryczny, dostarcza witamin A, C i K oraz niewielkich ilości kwasu foliowego i minerałów takich jak wapń i żelazo, a także przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym. Do przechowywania najlepiej owinąć umyty koperek wilgotnym ręcznikiem papierowym i schować do szczelnego pojemnika w lodówce lub postawić łodygami w wodzie jak bukiet, zmieniając wodę co 1–2 dni; można też szybko zamrozić lub wysuszyć na dłuższe przechowanie.