Syrop prosty (1:1 cukier:woda)
Opis
Syrop prosty (1:1 cukier:woda) to klarowny, lekko gęsty płyn o neutralnym, czystym słodkim smaku, który nie przytłacza innych aromatów. Powstaje poprzez rozpuszczenie równych części cukru i wody, daje jednolitą konsystencję i połysk, łatwo łączy się z zimnymi i gorącymi napojami. Pod względem odżywczym jest źródłem kalorii w postaci cukru prostego, dostarcza szybko przyswajalnej energii, ale nie witamin ani minerałów, dlatego warto stosować go z umiarem jako składnik diety zrównoważonej. W kuchni syrop prosty jest uniwersalnym słodzidłem do koktajli, lemoniad, dressingów, deserów i kompotów, doskonale rozpuszcza się w zimnych mieszaninach tam, gdzie granulowany cukier by się nie sprawdził. Przechowuje się go w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce do 2–3 tygodni; dla dłuższego przechowywania można go wysterylizować lub zamrozić.