Menu

Trawa cytrynowa

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Trawa cytrynowa to aromatyczna trawa o długich, sztywnych, jasnozielonych źdźbłach z nieco bulwiastą podstawą; smak jest intensywnie cytrynowy z nutą świeżej trawy, delikatnie pikantny i orzeźwiający, co sprawia, że nadaje potrawom wyrazisty, cytrusowy akcent. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczna, dostarcza niewielkich ilości witamin A i C, minerałów oraz olejków eterycznych, zwłaszcza citralu, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające trawienie. W kuchni trawa cytrynowa świetnie komponuje się z kuchnią azjatycką, mossołami, curry, marynatami do ryb i drobiu, dressingami, herbatami i deserami, często używana do aromatyzowania bulionów, które usuwa się przed podaniem lub sieka drobno do potraw. Przechowywać należy ją w lodówce owiniętą w papierowy ręcznik i włożoną do woreczka, gdzie zachowa świeżość do około dwóch tygodni; można też mrozić, suszyć lub przygotować pastę w oleju.

Wartości odżywcze (na 100g)

99 kcal Kalorie
1,8g Białko
25,3g Węglowodany
0,5g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (5)

Tom Yum Goong - tajska zupa

⏱️ 35 min 🟡 medium

Laksa singapurska

⏱️ 55 min 🔴 hard

Rendang wołowe

⏱️ 180 min 🔴 hard

Pierogi Fusion z Dynią, Krewetkami i Trawą Cytrynową w Maśle Szałwiowym

⏱️ 130 min 🟡 medium

Pierogi z Dynią Hokaido i Trawą Cytrynową w Maślanym Sosie z Szałwią i Chili

⏱️ 140 min 🟡 medium