Wanilia
Opis
Wanilia to aromatyczna przyprawa o słodko-kwiatowym, lekko drzewnym smaku i ciemnobrązowych, błyszczących strąkach wypełnionych drobnymi ziarenkami. Zawiera głównie związek waniliny oraz śladowe ilości minerałów i przeciwutleniaczy; stosowana w umiarkowanych ilościach może wspierać dobre samopoczucie dzięki działaniu aromaterapeutycznemu i wykazywać łagodne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ze względu na intensywność smaku jest niskokalorycznym sposobem na wzbogacenie potraw bez dodatku cukru. Wanilia świetnie komponuje się z deserami, kremami, lodami, ciastami, sosami owocowymi, napojami i przetworami, a także z potrawami mięsnymi i pikantnymi jako kontrast smakowy. Strąki przechowuj w szczelnym, ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej zawinięte w folię i umieszczone w szczelnym słoiku; ekstrakt trzymaj w szafce z dala od ciepła, natomiast proszek waniliowy w suchym, hermetycznym opakowaniu.