Cukier (do masy makowej)
Opis
Cukier do masy makowej to najczęściej biały cukier drobnoziarnisty lub puder o słodkim, neutralnym smaku i przejrzystej, krystalicznej lub drobnoziarnistej strukturze. W masie makowej pełni funkcję słodzącą i wiążącą, łagodząc naturalną goryczkę maku i podkreślając aromaty bakalii i skórki cytrusowej. Odżywczo cukier to czysty węglowodan dostarczający około 4 kcal na gram, bez istotnych witamin czy minerałów; daje szybką energię, dlatego bywa użyteczny przy nagłym spadku glukozy, ale nadużywanie sprzyja przyrostowi masy ciała i problemom metabolicznym. W kuchni doskonale sprawdza się w masach, ciastach, lukrach, karmelizacji i konserwowaniu owoców. Przechowuje się go szczelnie, w suchym, chłodnym miejscu, z dala od zapachów i wilgoci; przy prawidłowym przechowywaniu zachowuje trwałość przez długi czas.