Żelatyna w listkach
Opis
Żelatyna w listkach to przezroczyste, płaskie arkusze o neutralnym smaku i delikatnej, elastycznej teksturze, które po rozpuszczeniu tworzą klarowną, sprężystą masę. Jako składnik w zasadzie nie wpływa na aromat potrawy, za to dodaje im gładkiej konsystencji i połysku. Żelatyna jest źródłem białka kolagenowego, zawierającego aminokwasy takie jak glicyna i prolina; jest niskokaloryczna i uboga w tłuszcze oraz węglowodany, a regularne spożycie może wspierać zdrowie stawów, skóry, włosów i paznokci oraz wspomagać trawienie. W kuchni listki żelatyny stosuje się do wyrobu deserów (musy, panna cotta, galarety), wytrawnych terrin i aspików, a także do stabilizowania kremów i nadzień. Przed użyciem należy je "zalać" zimną wodą, odsączyć i rozpuścić w ciepłym płynie bez doprowadzania do wrzenia, by nie utracić właściwości żelujących. Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu w szczelnym opakowaniu; listki mają długi termin przydatności, lecz trzeba je chronić przed wilgocią.