Pulpa z dojrzałego mango
Opis
Pulpa z dojrzałego mango ma intensywny, słodko-kwaśny smak z tropikalnymi nutami brzoskwini i cytryny oraz gładką, aksamitną konsystencję i głęboko złocisto-pomarańczowy kolor, który dodaje potrawom świeżości i aromatu. Jest bogata w witaminy A i C, potas, błonnik oraz przeciwutleniacze, przyczyniając się do wsparcia odporności, zdrowia oczu, regulacji trawienia i ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, przy stosunkowo niewielkiej zawartości tłuszczu. W kuchni pulpa mango sprawdza się w smoothie, sorbetach, sosach, salsach, chutneyach, dressingach, marynatach do kurczaka czy ryb oraz jako dodatek do serów i sałatek owocowych. Do przechowywania najlepiej trzymać pulpę w hermetycznym pojemniku w lodówce do 2–3 dni lub porcjować i zamrażać w woreczkach lub foremkach do lodu, ewentualnie dodać odrobinę soku z cytryny, by zachować kolor i świeżość.