Ziarna gorczycy (opcjonalnie)
Opis
Ziarna gorczycy, dostępne w odmianach żółtej, brązowej i czarnej, są małe i kuliste, o gładkiej skórce; w całości smakują subtelnie orzechowo, zaś po zmiażdżeniu uwalniają intensywną, pikantną nutę z ostrą, tzw. pieprzną końcówką. Mają przyjemny aromat, który wzbogaca potrawy, dlatego często dodaje się je opcjonalnie dla podkreślenia smaku. Pod względem odżywczym ziarna gorczycy dostarczają białka roślinnego, błonnika, zdrowych tłuszczów oraz minerałów, takich jak magnez, fosfor i żelazo, a także związki fitochemiczne o potencjalnych właściwościach przeciwutleniających. Kulinarne zastosowania obejmują marynaty, sosy, dressingi, curry, przyprawianie mięs i warzyw oraz prażenie na oliwie w celu uwolnienia aromatu. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; całe ziarna zachowują świeżość znacznie dłużej niż mielona gorczyca.