Halloumi
Opis
Halloumi to pochodzący z Cypru biały, półtwardy ser o zwartej, sprężystej strukturze i jasnym, lekko połyskującym przekroju; smak jest wyraźnie mleczny, słonawy i lekko kwaśny, a charakterystyczną cechą jest wysoka temperatura topnienia, dzięki czemu doskonale się smaży i grilluje bez rozpuszczania. Pod względem odżywczym halloumi jest bogaty w białko i wapń, dostarcza fosforu oraz witaminy z grupy B, co wspiera budowę kości i regenerację mięśni, jednak ma stosunkowo dużo tłuszczu nasyconego i sodu, więc warto spożywać go umiarkowanie. Halloumi świetnie pasuje do grillowanych warzyw, sałatek, kanapek i szaszłyków, komponuje się też z owocami, miodem i cytrusami. Przechowuje się go najlepiej w lodówce w solance lub szczelnie zamkniętym pojemniku; po otwarciu zużyć w ciągu kilku dni, a zamrażanie nie jest zalecane, bo zmienia teksturę.