Kurkuma mielona
Opis
Kurkuma mielona to drobny, intensywnie żółto-pomarańczowy proszek o ziemistym, lekko gorzkawym i pikantnym aromacie z nutami pieprzu i imbiru. Nadaje potrawom wyrazisty kolor i ciepły, korzenny smak, dlatego wystarczy niewielka ilość, by wzbogacić danie. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczna i zawiera śladowe ilości białka i tłuszczu oraz minerały takie jak żelazo i mangan; najważniejszym związkiem aktywnym jest kurkumina, która w badaniach wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz może wspierać trawienie i zdrowie stawów. W kuchni kurkuma sprawdza się w curry, zupach, marynatach, ryżu, dressingach i napojach typu „złote mleko”, dobrze łączy się z czarnym pieprzem zwiększającym wchłanianie. Przechowywać w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, chroniąc przed wilgocią i światłem; najlepiej użyć w ciągu 6–12 miesięcy.