Ocet spirytusowy 10%
Opis
Ocet spirytusowy 10% to bezbarwna, przejrzysta ciecz o wyraźnie kwaśnym, ostrym smaku i intensywnym, drażniącym aromacie; koncentracja 10% octanu etylu sprawia, że jest silniejszy niż typowy ocet stołowy. Z punktu widzenia wartości odżywczych prawie nie dostarcza kalorii ani makroskładników, za to wykazuje właściwości wspomagające trawienie, działa przeciwbakteryjnie i konserwująco, a przy umiarkowanym stosowaniu może pomagać w kontroli glikemii; należy jednak unikać nadmiernego spożycia przy refluksie, nadżerkach lub problemach z zębami. W kuchni sprawdza się do marynat, kiszenia warzyw, doprawiania sosów i sałatek oraz jako składnik konserwujących przetworów, a także do odtłuszczania i czyszczenia powierzchni. Przechowywać w szczelnie zamkniętej, najlepiej szklanej lub ze stali nierdzewnej butelce, w chłodnym, zacienionym miejscu z dala od źródeł ciepła i dzieci; ma długą trwałość.