Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją termoobiegu (lub 220°C bez termoobiegu). Przygotuj dużą blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Dzięki temu dynia nie przywrze do blachy, a sprzątanie będzie o wiele łatwiejsze.
Opis
Ten przepis to kwintesencja jesieni zamknięta w misce. Aksamitny krem z pieczonej dyni Hokkaido to danie, które rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Pieczenie dyni zamiast gotowania wydobywa z niej naturalną słodycz i orzechowe nuty, tworząc idealną bazę dla zupy. Dodatek ziemniaków i marchewki nadaje jej gęstości i kremowej konsystencji bez konieczności używania dużej ilości śmietany. Prawdziwym sekretem tego dania są jednak dodatki: chrupiące, aromatyczne listki szałwii usmażone na maśle oraz prażone pestki dyni, które wprowadzają element zaskoczenia i wspaniałą teksturę. Zupa ma piękny, intensywnie pomarańczowy kolor, a podana z kleksem śmietany i ziołami wygląda niezwykle apetycznie. Idealnie sprawdzi się jako elegancka przystawka na proszonym obiedzie lub jako pełnoprawne, lekkie danie główne na chłodny wieczór.
Składniki (14)
- Dynia hokkaido 1000 g
- Marchew 2.5 szt.
- Ziemniak 1.3 szt.
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Bulion warzywny 1000 ml
- Oliwa z oliwek extra virgin 0.2 łyżek
- Świeża szałwia 0.7 pęczek
- Pestki dyni 40 g
- Sól morska 10 g
- 🌿 Przyprawy
- Pieprz czarny świeżo mielony 2 szczypty
- Gałka muszkatołowa 4 szczypty
- ✨ Opcjonalne
- Śmietanka 30% 30 ml
- Płatki chili 1 szczypta
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Przygotowanie i pieczenie warzyw
Dokładnie umyj dynię Hokkaido pod bieżącą wodą, używając szczoteczki do warzyw, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia ze skórki. Osusz ją ręcznikiem papierowym. Ostrym, dużym nożem przekrój dynię na pół. Użyj dużej łyżki, aby energicznie wydrążyć gniazdo nasienne wraz z włóknistym miąższem. Następnie pokrój połówki dyni w grube półksiężyce o szerokości około 3-4 cm.
Umieść pokrojoną dynię w dużej misce. Polej ją 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj dłońmi, tak aby każdy kawałek dyni był równomiernie pokryty oliwą i przyprawami. Rozłóż dynię w jednej warstwie na przygotowanej blasze. Piecz przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka (widelec powinien wchodzić w nią bez oporu), a jej krawędzie lekko zrumienione.
Gotowanie zupy
W czasie gdy dynia się piecze, przygotuj pozostałe warzywa. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Marchewki i ziemniaki obierz za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie pokrój w kostkę o boku około 1 cm.
W dużym garnku z grubym dnem (o pojemności co najmniej 4 litrów) rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy na średniej mocy palnika. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, przez około 5-7 minut, aż stanie się szklista i miękka. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż uwolni aromat. Uważaj, aby nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki.
Do garnka z cebulą i czosnkiem dodaj pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut, mieszając. Następnie dodaj upieczoną dynię. Wymieszaj delikatnie, aby połączyć wszystkie składniki.
Zalej warzywa gorącym bulionem warzywnym. Płyn powinien przykryć wszystkie składniki. Zwiększ moc palnika i doprowadź zupę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 15-20 minut, aż marchewka i ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Finalizacja i dodatki
Zdejmij garnek z ognia. Używając blendera ręcznego (żyrafy), zmiksuj zupę bezpośrednio w garnku na idealnie gładki, aksamitny krem. Wykonuj ruchy w górę i w dół, aby wciągnąć wszystkie kawałki warzyw pod ostrza. Blenduj przez około 2-3 minuty. Jeśli nie masz blendera ręcznego, przelewaj zupę partiami do kielicha blendera stacjonarnego i miksuj.
Postaw garnek ze zblendowaną zupą z powrotem na małym ogniu. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw. Jeśli używasz śmietanki, dodaj ją teraz i delikatnie podgrzej zupę, nie doprowadzając już do wrzenia. Dodatkowo, dla pikanterii, możesz wsypać szczyptę płatków chili.
Na małej, suchej patelni rozgrzanej na średniej mocy palnika, upraż pestki dyni. Rozsyp je równomiernie i praż przez 2-3 minuty, często mieszając lub potrząsając patelnią. Będą gotowe, gdy lekko się zarumienią, zaczną 'strzelać' i pachnieć orzechowo. Natychmiast przesyp je na talerzyk, aby zatrzymać proces prażenia.
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła lub oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, ostrożnie połóż na nim listki szałwii, zachowując między nimi odstępy. Smaż przez około 30-60 sekund z każdej strony, aż staną się ciemnozielone, sztywne i chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podanie
Nalej gorącą zupę do głębokich miseczek lub talerzy. Na środku każdej porcji zrób kleks ze śmietanki (jeśli używasz) i delikatnie rozprowadź go wykałaczką, tworząc wzorek. Posyp zupę prażonymi pestkami dyni i udekoruj kilkoma chrupiącymi listkami szałwii. Podawaj natychmiast, póki jest gorąca.
Ciekawostka
Dynia pochodzi z Ameryki Północnej i była jednym z pierwszych warzyw uprawianych przez człowieka, a jej nasiona datuje się na 7000 lat p.n.e.! Do Europy trafiła dopiero po odkryciu Ameryki przez Kolumba. W Polsce stała się popularna w kuchni wiejskiej jako warzywo sycące i łatwe w przechowywaniu przez zimę.
Najlepsze na
Wskazówki
Zupę można podać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Dla wzmocnienia smaku, można skropić ją kilkoma kroplami wysokiej jakości oleju z pestek dyni tuż przed podaniem. Świetnie komponuje się z kieliszkiem wytrawnego, białego wina, np. Chardonnay.
Zupę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3-4 dni. Można ją również zamrozić (bez śmietany i dodatków) w porcjach na okres do 3 miesięcy. Aby odgrzać, przełóż zupę do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając. Po podgrzaniu można dodać świeżą śmietanę i dodatki.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz