Rozgrzej piekarnik do 200°C, ustawiając program 'góra-dół' lub 'termoobieg'. Przygotuj dużą blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia, co zapobiegnie przywieraniu dyni i ułatwi sprzątanie.
Opis
Ten przepis to kwintesencja jesieni zamknięta w misce. Aksamitny, gęsty krem z pieczonej dyni Hokkaido urzeka swoją naturalną słodyczą i głębokim, pomarańczowym kolorem. Pieczenie dyni zamiast gotowania wydobywa z niej pełnię smaku i karmelowe nuty. Delikatna ostrość imbiru i rozgrzewający aromat gałki muszkatołowej idealnie komponują się z kremową bazą. Niezwykłym dodatkiem, który wynosi to danie na wyższy poziom, jest chrupiący, aromatyczny chips z liścia szałwii, usmażony na klarowanym maśle. Całość dopełniają prażone pestki dyni, dodające przyjemnej tekstury. Zupa jest nie tylko pyszna, ale i niezwykle fotogeniczna. Idealnie sprawdzi się jako elegancka przystawka podczas uroczystej kolacji, rozgrzewający posiłek w chłodny dzień lub lekki, ale sycący obiad. Podawaj ją z grzankami czosnkowymi lub kawałkiem świeżego, rzemieślniczego chleba.
Składniki (14)
- Dynia hokkaido 1200 g
- Marchew 2.5 szt.
- Ziemniak 2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Bulion warzywny 1000 ml
- Oliwa z oliwek extra virgin 0.2 łyżek
- Śmietanka 30% 100 ml
- Świeża szałwia 0.4 pęczków
- Pestki dyni 40 g
- 🌿 Przyprawy
- Sól 0.1 szczypt
- Pieprz czarny świeżo mielony 2 szczypty
- Gałka muszkatołowa 2 szczypty
- ✨ Opcjonalne
- Syrop klonowy 15 ml
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Przygotowanie i pieczenie dyni
Dokładnie umyj dynię Hokkaido pod bieżącą wodą i osusz ją ręcznikiem papierowym. Używając dużego, ostrego noża, przekrój dynię na pół. Bądź ostrożny, skórka jest twarda. Następnie za pomocą dużej łyżki wydrąż nasiona i włóknisty miąższ ze środka. Oczyszczone pestki odłóż na bok - uprażymy je później. Każdą połówkę dyni pokrój na mniejsze kawałki, o grubości około 3-4 cm, przypominające kształtem łódeczki.
Ułóż kawałki dyni na przygotowanej blasze w jednej warstwie, skórką do dołu. Skrop je obficie około 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie dłońmi wetrzyj oliwę w każdy kawałek, aby były równomiernie pokryte. Oprósz solą i pieprzem. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Dynia jest gotowa, gdy miąższ jest miękki (można to łatwo sprawdzić, wbijając w nią widelec) i lekko zarumieniony na brzegach.
Gotowanie zupy
Podczas gdy dynia się piecze, przygotuj resztę warzyw. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek na średniej mocy palnika. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, przez około 5-6 minut, aż stanie się szklista i miękka. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż uwolni swój aromat. Uważaj, aby nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki.
Do garnka z cebulą i czosnkiem dodaj pokrojoną marchew i ziemniaki. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj upieczoną dynię (możesz oddzielić miąższ od skórki łyżką, jeśli wolisz, ale nie jest to konieczne przy dyni Hokkaido). Całość zalej gorącym bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż marchew i ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Przygotowanie dodatków
W czasie gotowania zupy przygotuj dodatki. Na małej, suchej patelni rozgrzanej na średniej mocy upraż odłożone wcześniej pestki dyni. Praż je przez 2-3 minuty, często mieszając lub potrząsając patelnią, aż zaczną 'strzelać' i lekko się zarumienią. Uważaj, aby ich nie spalić. Gotowe pestki od razu przesyp na talerzyk, aby zatrzymać proces prażenia.
Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz będzie gorący, ostrożnie połóż na nim umyte i osuszone listki szałwii. Smaż je po około 15-20 sekund z każdej strony, aż staną się chrupiące i ciemnozielone. Za pomocą szczypiec przełóż usmażone listki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp odrobiną soli.
Finalizacja
Gdy warzywa w zupie są już miękkie, zdejmij garnek z ognia. Za pomocą blendera ręcznego (żyrafy) zmiksuj zupę bezpośrednio w garnku na idealnie gładki, aksamitny krem. Blenduj przez kilka minut, poruszając blenderem w górę i w dół, aby napowietrzyć zupę i upewnić się, że nie ma żadnych grudek.
Ponownie postaw garnek na małym ogniu. Dodaj śmietankę 30%, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz opcjonalnie syrop klonowy dla podkreślenia słodyczy. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez 2-3 minuty, ale nie doprowadzaj już do wrzenia. Spróbuj zupę i dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj gorącą, udekorowaną prażonymi pestkami dyni i chrupiącym chipsem z szałwii.
Ciekawostka
Dynia pochodzi z Ameryki Północnej i jest jednym z najstarszych udomowionych warzyw - dowody archeologiczne wskazują, że uprawiano ją już 7500 lat p.n.e. Pierwotnie była ceniona nie za miąższ, ale za nasiona, bogate w tłuszcze i białko.
Najlepsze na
Wskazówki
Zupę nalej do głębokich miseczek lub talerzy. Na środku każdej porcji delikatnie połóż chrupiący listek szałwii. Dookoła posyp prażonymi pestkami dyni. Możesz dodatkowo skropić zupę kilkoma kroplami oleju z pestek dyni dla intensywniejszego smaku i koloru. Podawaj natychmiast z chrupiącymi grzankami lub świeżym pieczywem.
Zupę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni. Aby ją odgrzać, przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając. Zupę można również zamrozić (najlepiej bez dodatku śmietanki) na okres do 3 miesięcy. Po rozmrożeniu należy ją podgrzać i dopiero wtedy dodać śmietankę.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz