Przygotuj syrop: zagotuj cukier z 300ml wody i sokiem z cytryny. Gotuj 10 minut, dodaj miód i wodę różaną. Ostudź.
Opis
Baklava to jeden z najbardziej znanych tureckich deserów, choć swoje korzenie ma w całym regionie Bliskiego Wschodu. Warstwy cienkiego ciasta filo są przełożone mielonymi pistacjami lub orzechami włoskimi, upieczone do złota i nasączone aromatycznym syropem z miodem. W Turcji baklava to prawdziwa sztuka kulinarna, a najlepsze baklavy znajdziesz w Gaziantep, gdzie używa się lokalnych pistacji.
Składniki (7)
- Ciasto filo 500 g
- Masło 300 g
- Pistacje 300 g
- Cukier biały 400 g
- ✨ Opcjonalne
- Woda różana 20 g
- Miód 100 ml
- Cytryna 0.0 szt.
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Zmiel pistacje w blenderze na drobne kawałki (nie proszek).
Rozpuść masło. Smaruj formę i układaj arkusze filo, smarując każdy masłem.
Na warstwach ciasta rozsyp równomiernie pistacje.
Ułóż resztę arkuszy filo, smarując masłem. Natnij w romby przed pieczeniem.
Piecz w 170°C około 45 minut do złota. Gorącą baklavę zalej zimnym syropem.
Ciekawostka
Baklava jest często uważana za symbol gościnności w kulturze tureckiej i jest podawana podczas wielu uroczystości.
Najlepsze na
Wskazówki
Baklawę najlepiej podawać na eleganckich talerzach, ozdobioną posypką z mielonych pistacji. Serwuj ją w temperaturze pokojowej, obok filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Można również dodać bitą śmietanę lub lody na bazie jogurtu.
Pozostałości baklavy przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia. Można również zamrozić w szczelnych woreczkach na maksymalnie 3 miesiące. Aby podgrzać, wystarczy umieścić w piekarniku na kilka minut w niskiej temperaturze.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz