Zacznij od przygotowania rozczynu, który 'obudzi' drożdże. W małym garnuszku podgrzej 200 ml mleka. Musi być lekko ciepłe, o temperaturze około 37°C – gdy włożysz do niego palec, powinno być przyjemne, ani zimne, ani gorące. Do dużej miski (w której będziesz wyrabiać ciasto) wkrusz 25 g świeżych drożdży. Dodaj 1 łyżkę cukru (z odmierzonych 80 g), 1 łyżkę mąki (z odmierzonych 500 g) i zalej całość ciepłym mlekiem. Delikatnie wymieszaj widelcem, tylko do połączenia składników. Przykryj miskę czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 15-20 minut. Rozczyn jest gotowy, gdy na jego powierzchni pojawi się gęsta, obfita piana – to znak, że drożdże są aktywne i gotowe do pracy.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz