Przygotowujemy dark roux: mieszamy mąkę z olejem na średnim ogniu 30-40 min.
Opis
Legendarne danie z Luizjany - gęsta, aromatyczna zupa na ciemnym roux. Bazuje na świętej trójcy cajun, wzbogaconej okrą i filé powder. Krewetki, kiełbasa i kurczak pływają w aksamitnym sosie. Podawane na ryżu to esencja kuchni kreolskiej. Wymaga cierpliwości przy przygotowaniu roux, ale efekt jest niezapomniany.
Składniki (11)
- Krewetki 500 g
- Kiełbasa wędzona 200 g
- Okra 200 g
- Seler naciowy 100 g
- Mąka pszenna 80 g
- Ryż biały 300 g
- Olej roślinny 80 ml
- Cebula 0.0 szt.
- Papryka zielona 0.0 szt.
- Czosnek 0.8 ząbek
- 🌿 Przyprawy
- Liść laurowy 10 szt.
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Kroimy cebulę, paprykę i seler.
Do gotowego roux dodajemy warzywa, smażymy 10 minut.
Dodajemy czosnek, liść laurowy, 1.5l bulionu.
Kiełbasę kroimy, dodajemy do zupy.
Okrę kroimy, dodajemy do zupy, gotujemy 30 minut.
Na końcu dodajemy krewetki, gotujemy 5 minut.
Podajemy na ugotowanym ryżu.
Ciekawostka
Gumbo jest daniem, które odzwierciedla różnorodność kulturową Luizjany, łącząc wpływy afrykańskie, francuskie i hiszpańskie.
Najlepsze na
Wskazówki
Gumbo najlepiej podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, posypane świeżą natką pietruszki. Idealnie smakuje z dodatkiem kromki świeżego chleba lub krakersów. Serwuj na ciepło, aby podkreślić bogactwo smaków.
Resztki gumbo najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach w lodówce, gdzie zachowają świeżość przez 3-4 dni. Można także zamrozić w porcjach na maksymalnie 3 miesiące. Aby podgrzać, najlepiej użyć kuchenki na małym ogniu, dodając odrobinę bulionu, aby przywrócić odpowiednią konsystencję.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (3)
Czy dzieci lubią to danie? Mam wybrednego 5-latka.
Przepis sprawdzony wielokrotnie - zawsze wychodzi! Polecam każdemu.
Zrobiłam na imprezie urodzinowej - goście pytali o przepis! Sukces!
Dodaj komentarz