Bulgur moczymy w zimnej wodzie 30 minut, odciskamy.
Opis
Legendarne libańskie kotleciki z jagnięciny i kaszy bulgur - chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku. Mielona jagnięcina mieszana z bulgarem tworzy elastyczne ciasto, które formuje się w kształt torpedy z nadzieniem z mięsa i orzeszków piniowych. Smażone lub pieczone, podawane z jogurtem i sałatką. To danie wymaga wprawy, ale efekt jest oszałamiający.
Składniki (9)
- Mięso mielone jagnięce 600 g
- Bulgur drobny 200 g
- Jogurt naturalny 200 g
- Olej roślinny 500 ml
- Cebula 0.0 szt.
- ✨ Opcjonalne
- Pieprz cayenne 4 szczypty
- Kolendra mielona 5 g
- Orzechy piniowe 60 g
- Cynamon 5 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
300g mięsa mieszamy z bulgarem i połową cebuli (startą), blendujemy.
Doprawiamy solą i odrobiną cynamonu, schładzamy 15 min.
Nadzienie: smażymy resztę cebuli, dodajemy pozostałe mięso.
Dodajemy orzechy, cynamon, kolendrę i cayenne.
Z masy zewnętrznej formujemy kulki, robimy wgłębienie, napełniamy nadzieniem.
Zamykamy, formujemy kształt torpedy lub piłki rugby.
Smażymy w głębokim oleju 5-6 minut lub pieczemy w 200°C przez 20 min.
Podajemy z jogurtem i świeżą sałatką.
Ciekawostka
Kibbeh jest jednym z najstarszych dań na Bliskim Wschodzie, a jego historia sięga kilku tysięcy lat wstecz.
Najlepsze na
Wskazówki
Kibbeh najlepiej podawać na ciepło, na eleganckiej półmiskowej zastawie. Idealnie komponuje się z jogurtem naturalnym oraz świeżą sałatką z pomidorów i ogórków. Można udekorować świeżymi ziołami, takimi jak mięta lub pietruszka, aby dodać koloru.
Resztki kibbeh przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Można je również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Najlepiej podgrzać w piekarniku w 180°C przez około 10-15 minut, aby przywrócić chrupkość.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (2)
Zamiast smażyć, można upiec w piekarniku - zdrowiej i mniej bałaganu.
Dobre na imprezę - łatwe do przygotowania dla większej grupy.
Dodaj komentarz