Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (góra-dół). Dokładnie umyj dynię pod bieżącą wodą. Ostrym, dużym nożem przekrój ją na pół. Użyj łyżki, aby energicznie wyskrobać wszystkie nasiona i włóknisty miąższ ze środka. Oczyszczone połówki dyni pokrój w grube plastry lub dużą kostkę (ok. 3-4 cm). Nie musisz obierać skórki – skórka dyni Hokkaido po upieczeniu staje się miękka i jadalna.
Opis
Aksamitna i głęboka w smaku zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido to kwintesencja jesieni na talerzu. Proces pieczenia dyni, zamiast tradycyjnego gotowania, wydobywa z niej naturalną słodycz i karmelowy posmak, co czyni zupę niezwykle bogatą i aromatyczną. Danie to pochodzi z tradycji kuchni europejskiej, gdzie zupy dyniowe są popularnym sposobem na rozgrzanie się w chłodne dni. Jej intensywnie pomarańczowy kolor pięknie prezentuje się w miseczce, a kontrastujące dodatki w postaci chrupiących, lekko słonych chipsów z szałwii oraz prażonych pestek dyni dodają nie tylko walorów smakowych, ale i ciekawej tekstury. Delikatna nuta gałki muszkatołowej idealnie dopełnia całość. Zupa jest idealna jako elegancka przystawka na przyjęciu, lekki, ale sycący obiad, lub rozgrzewająca kolacja. Podawaj ją z grzankami czosnkowymi lub świeżym chlebem na zakwasie.
Składniki (12)
- Dynia hokkaido 1000 g
- Cebula 1.3 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Bulion warzywny 1000 ml
- Oliwa z oliwek extra virgin 0.2 łyżek
- Świeża szałwia 0.7 pęczek
- Pestki dyni 60 g
- 🌿 Przyprawy
- Sól 10 g
- Pieprz czarny świeżo mielony 2 szczypty
- Gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka
- ✨ Opcjonalne
- Śmietanka kremówka 30% 100 ml
- Płatki chili 1 szczypta
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Przygotowanie dyni
Przełóż pokrojoną dynię na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop ją równomiernie 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp połową soli (ok. 1 łyżeczka) i pieprzu. Dokładnie wymieszaj rękoma, tak aby każdy kawałek dyni był pokryty oliwą i przyprawami. Rozłóż dynię w jednej warstwie na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka (widelec powinien wchodzić w nią bez oporu) i lekko zrumieniona na brzegach.
Gotowanie zupy
W czasie gdy dynia się piecze, przygotuj bazę zupy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy na średnim ogniu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć ją do garnka i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 5-7 minut, aż stanie się szklista i miękka. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Smaż jeszcze przez minutę, aż uwolni aromat.
Gdy dynia będzie upieczona, ostrożnie wyjmij ją z piekarnika. Przełóż całą zawartość blachy (dynię razem z sokami z pieczenia) do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zalej wszystko gorącym bulionem warzywnym. Zamieszaj, aby składniki się połączyły.
Doprowadź zupę do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj przez około 15 minut. Ten czas pozwoli smakom się przegryźć i połączyć w harmonijną całość.
Zdejmij garnek z ognia. Użyj blendera ręcznego (żyrafy), aby zmiksować zupę bezpośrednio w garnku na idealnie gładki, aksamitny krem. Miksuj przez kilka minut, poruszając blenderem w górę i w dół, aby upewnić się, że nie ma żadnych grudek. Jeśli nie masz blendera ręcznego, przelej zupę partiami do blendera kielichowego i zmiksuj. Pamiętaj, aby nie napełniać kielicha w więcej niż połowie i uchylić lekko pokrywkę, by para mogła uchodzić.
Postaw garnek ze zmiksowaną zupą z powrotem na małym ogniu. Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową. Jeśli używasz, teraz jest moment na dodanie śmietanki kremówki – wlej ją powoli, ciągle mieszając. Podgrzewaj zupę jeszcze przez 2-3 minuty, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Spróbuj i dopraw do smaku pozostałą solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj odrobinę gorącego bulionu lub wody. Dodatkowo można dodać szczyptę płatków chili dla ostrości.
Przygotowanie dodatków
Na małej, suchej patelni rozgrzanej na średnim ogniu upraż pestki dyni. Rozsyp je równomiernie i praż przez 2-3 minuty, często potrząsając patelnią, aż zaczną 'strzelać' i lekko się zarumienią. Uważaj, aby ich nie przypalić. Gotowe pestki od razu przesyp na talerzyk, aby zatrzymać proces prażenia.
Na tej samej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Oderwij listki szałwii od łodyżek. Gdy oliwa będzie gorąca, ostrożnie połóż na niej listki szałwii w jednej warstwie. Smaż przez około 30-60 sekund z każdej strony, aż staną się chrupiące i ciemnozielone. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp odrobiną soli.
Serwowanie
Nalej gorącą zupę do miseczek. Każdą porcję udekoruj hojną garścią prażonych pestek dyni i kilkoma chrupiącymi listkami szałwii. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo skropić zupę odrobiną oliwy z oliwek lub pozostałą śmietanką, tworząc na powierzchni wzorek. Podawaj natychmiast.
Ciekawostka
Chociaż dynia jest powszechnie uważana za warzywo, z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a konkretnie jagodą! Dzieje się tak, ponieważ rozwija się z kwiatu rośliny i zawiera nasiona.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj zupę bardzo gorącą, udekorowaną prażonymi pestkami dyni i chrupiącymi listkami szałwii. Doskonale smakuje z grzankami czosnkowymi lub kawałkiem świeżego chleba na zakwasie do maczania w zupie. Dla dodatkowej elegancji i głębi smaku, można skropić ją kilkoma kroplami oleju z pestek dyni lub kleksem gęstego jogurtu naturalnego.
Zupę można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni. Odgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, zwłaszcza jeśli dodałeś śmietankę. Zupę można również z powodzeniem zamrozić (najlepiej bez dodatku śmietanki) na okres do 3 miesięcy. Po rozmrożeniu podgrzej i ewentualnie wtedy dodaj śmietankę.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz