Zacznij od przygotowania ziemniaków. Dokładnie je umyj pod bieżącą wodą, ale nie obieraj. Włóż je do dużego garnka, zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte i dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj do miękkości, co zajmie około 20-30 minut w zależności od wielkości. Sprawdź widelcem - powinien gładko wchodzić w miąższ. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw na chwilę do odparowania i lekkiego przestygnięcia, aby dało się je utrzymać w dłoniach.
Opis
Zapraszamy na kulinarną wycieczkę do magicznego lasu! "Leśne Polanki z Kluseczkami Gnocchi" to danie stworzone z myślą o małych smakoszach, które zamienia zwykły obiad w fascynującą przygodę. Podstawą są tu delikatne, domowe kluseczki gnocchi w pięknym, zielonym kolorze, który zawdzięczają dodatkowi zdrowego szpinaku. Kluseczki te, miękkie i puszyste, przypominają kępki mchu na leśnej polanie. Otula je aksamitny, kremowy sos na bazie śmietanki z kawałkami kurczaka (lub w wersji wege – bez) oraz plasterkami pieczarek, które wyglądają jak małe leśne grzybki. Całość dopełniają kolorowe akcenty: czerwone pomidorki koktajlowe niczym leśne jagody i złociste ziarenka kukurydzy. Danie jest nie tylko atrakcyjne wizualnie, co zachęca do jedzenia nawet największych niejadków, ale również zbilansowane i pożywne. To sprytny sposób na przemycenie porcji warzyw do diety dziecka w apetycznej i kreatywnej formie.
Składniki (15)
- Ziemniaki 4 szt.
- Szpinak świeży 200 g
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Jajko 1 szt.
- Pieczarki 250 g
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Śmietanka 30% 200 ml
- Kukurydza konserwowa 100 g
- Pomidorki koktajlowe 150 g
- Olej rzepakowy 30 g
- 🌿 Przyprawy
- Sól 0.2 szczypt
- Pieprz czarny 4 szczypty
- ✨ Opcjonalne
- Pierś z kurczaka 200 g
- Parmezan 20 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Kluseczki Gnocchi
Gdy ziemniaki jeszcze są ciepłe, obierz je ze skórki (powinna łatwo schodzić). Następnie przeciśnij je przez praskę do ziemniaków bezpośrednio na czystą, oprószoną mąką stolnicę lub do dużej miski. Jeśli nie masz praski, możesz je dokładnie utłuc tłuczkiem na gładką masę, bez grudek.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć umyte liście szpinaku i podgrzewaj przez 2-3 minuty, mieszając, aż zwiędną i znacznie zmniejszą swoją objętość. Przełóż szpinak na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody, naciskając łyżką. Im mniej wody, tym lepiej dla ciasta. Następnie bardzo drobno posiekaj szpinak nożem lub zblenduj na gładką masę.
Do przeciśniętych ziemniaków dodaj posiekany szpinak, przesianą mąkę, jajko i resztę soli (pół łyżeczki). Teraz zacznij szybko i sprawnie zagniatać ciasto. Rób to tylko do momentu, aż składniki się połączą w jednolitą, gładką i lekko klejącą kulę. Ciasto powinno być miękkie, ale nie powinno mocno lepić się do rąk.
Podziel ciasto na 3-4 części. Z każdej części, na podsypanej mąką stolnicy, uformuj wałeczek o grubości około 2 cm (grubość kciuka). Ostrym nożem lub skrobką do ciasta pokrój wałeczek na małe kluseczki o długości ok. 2 cm. Każdą kluseczkę możesz delikatnie spłaszczyć i zrobić na niej wzorek, przesuwając ją po ząbkach widelca - dzięki temu sos lepiej się na nich utrzyma. Gotowe gnocchi układaj na desce lub tacy obficie posypanej mąką, aby się nie sklejały.
Sos Leśny
W międzyczasie przygotuj sos. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Pieczarki oczyść wilgotną ściereczką i pokrój w plasterki. Jeśli używasz kurczaka, umyj go, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w małą kostkę (ok. 1-2 cm). Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej resztę oleju (1 łyżkę).
Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż stanie się szklista i miękka. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż uwolni aromat. Jeśli robisz wersję z kurczakiem, dodaj go teraz na patelnię. Smaż, mieszając, aż mięso się zetnie i lekko zarumieni z każdej strony (około 5-6 minut). Dopraw solą i pieprzem.
Do podsmażonej cebuli (i kurczaka) dodaj pokrojone pieczarki. Zwiększ nieco ogień i smaż przez 5-7 minut, aż pieczarki puszczą wodę, która następnie odparuje, a same grzyby zaczną się rumienić. W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a kukurydzę odsącz z zalewy.
Zmniejsz ogień pod patelnią. Wlej śmietankę 30% i delikatnie wymieszaj, zeskrobując z dna patelni wszystkie smakowite, przypieczone drobinki. Podgrzewaj sos przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia. Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę i połówki pomidorków. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez minutę. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Finał
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę (około 1 łyżeczka soli na 2 litry wody). Gdy woda zacznie mocno wrzeć, delikatnie wkładaj partie gnocchi. Nie wrzucaj wszystkich naraz, aby nie obniżyć gwałtownie temperatury wody. Gotuj przez około 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową bezpośrednio na patelnię z gorącym sosem. Delikatnie wymieszaj, aby sos pokrył wszystkie gnocchi.
Przełóż gorące gnocchi z sosem na talerze. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posypać danie startym parmezanem dla wzbogacenia smaku. Podawaj natychmiast, póki danie jest ciepłe i aromatyczne.
Ciekawostka
Nazwa 'gnocchi' prawdopodobnie pochodzi od włoskiego słowa 'nocchio', oznaczającego sęk w drewnie, lub 'nocca', czyli kłykieć, co nawiązuje do ich charakterystycznego, nieregularnego kształtu.
Najlepsze na
Wskazówki
Aby podanie było jeszcze bardziej atrakcyjne, na talerzu ułóż zielone gnocchi jako 'trawę' lub 'mech'. Na nich rozłóż sos z pieczarkami i kurczakiem. Czerwone połówki pomidorków i żółtą kukurydzę rozrzuć na wierzchu, aby imitowały leśne owoce i kwiaty. Możesz też udekorować danie listkami świeżej bazylii lub pietruszki.
Gotowe danie najlepiej zjeść od razu. Jeśli zostaną resztki, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni. Odgrzewaj na patelni z odrobiną wody lub mleka, aby sos odzyskał kremową konsystencję. Surowe, nieugotowane gnocchi można zamrozić - ułóż je na tacy tak, aby się nie dotykały, zamroź, a następnie przesyp do woreczka. Gotuj zamrożone, wrzucając je bezpośrednio na wrzątek (będą potrzebowały ok. 1-2 minut gotowania dłużej).
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz