Pierwszym krokiem jest obudzenie drożdży. W małym garnuszku podgrzej 100 ml mleka (z całkowitej ilości 250 ml). Mleko powinno być letnie, o temperaturze około 37°C - gdy włożysz do niego palec, powinno być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące. Do dużej miski pokrusz świeże drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru (z całkowitej ilości 80 g) i 1 łyżkę mąki (z całkowitej ilości 500 g). Zalej wszystko ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszaj widelcem, tylko do połączenia składników. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na 10-15 minut. Zaczyn jest gotowy, gdy na jego powierzchni pojawi się gęsta piana - to znak, że drożdże są aktywne.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz