Menu

Quiche Lorraine

Śniadania Kuchnia europejska 90 min Średni 87 wyświetleń ~38,64 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Quiche Lorraine to klasyczne francuskie ciasto wytrawne z regionu Lotaryngii, które zdobyło światową popularność. Chrupiące, maślane ciasto kruche skrywa kremowe nadzienie z jajek, śmietany i boczku, które po upieczeniu staje się złociste i aksamitne. Tradycyjny przepis nie zawiera sera - to współczesne dodatki wzbogaciły wersję podstawową. Quiche jest niezwykle wszechstronne - można je podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej, na brunch, lunch lub lekką kolację. To danie, które elegancko łączy prostotę składników z wyrafinowanym smakiem.

Składniki (10)

Porcje:
4
  • Mąka pszenna 250 g
  • Masło 150 g
  • Boczek wędzony 200 g
  • Ser gruyère 150 g
  • Śmietana 30% 300 ml
  • Mleko 100 ml
  • Jajko kurze 0.1 szt.
  • 🌿 Przyprawy
  • Sól 16 g
  • ✨ Opcjonalne
  • Gałka muszkatołowa 4 szczypty
  • Pieprz czarny 6 szczypt
💰 Szacowany koszt dania: ~38,64 PLN (9,66 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostki, aż powstanie kruszonka.

Składniki: Mąka pszenna, Masło
2

Dodaj 1 jajko i szczyptę soli, szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń folią i schładzaj 30 minut.

Składniki: Jajko kurze, Sól
3

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę 26cm. Nakłuj widelcem spód, schładzaj 15 minut.

4

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż ciasto papierem i zasypuj grochem/ryżem. Piecz 15 minut.

To tzw. pieczenie na ślepo, dzięki któremu ciasto nie puchnie
5

Pokrój boczek w słupki i podsmaż na patelni do chrupkości. Rozłóż na cieście.

Składniki: Boczek wędzony
6

W misce ubij 4 jajka ze śmietaną i mlekiem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Składniki: Śmietana 30%, Mleko, Gałka muszkatołowa, Pieprz czarny
7

Wlej masę jajeczną na boczek, posyp startym gruyère.

Składniki: Ser gruyère
8

Piecz 35-40 minut, aż nadzienie się zetnie i wierzch będzie złocisty. Ostuż 10 minut przed krojeniem.

Ciekawostka

💡

Quiche Lorraine jest często mylona z quiche zawierającymi ser, jednak tradycyjnie nie zawiera on żadnego sera.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Podawaj quiche Lorraine na eleganckiej porcelanie lub drewnianej desce. Doskonale smakuje z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Możesz udekorować świeżymi ziołami, takimi jak szczypiorek lub pietruszka.

🥡 Przechowywanie

Resztki quiche przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, gdzie zachowają świeżość przez 3-4 dni. Możesz również zamrozić quiche, owijając go w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową, co pozwoli na przechowywanie do 2 miesięcy. Podgrzewaj w piekarniku, aby ciasto było chrupiące.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Śniadania to najważniejszy posiłek dnia - energia na dobry start i smaczny poranek. Jajecznica, jajka sadzone, w koszulkach i omlety - klasyki białkowe. Owsianka z owocami, orzechami i miodem - zdrowe i sycące śniadanie fit. Pancakes amerykańskie i naleśniki francuskie - słodki początek dnia. Gra...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia europejska to mozaika tradycji kulinarnych Starego Kontynentu - od Hiszpanii po Skandynawię. Paella walencjańska i tapas z Hiszpanii - słońce na talerzu. Boeuf bourguignon i ratatouille z Francji - elegancja i finezja. Schnitzel wiedeński i strudel z Austrii - mitteleuropejskie klasyki. M...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama