Przygotuj gładkie ciasto bazowe. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, najlepiej przez sito, aby ją napowietrzyć i uniknąć grudek. W środku mąki zrób małe wgłębienie, jak krater wulkanu. Wbij do niego dwa jajka. Dodaj dwie łyżki oleju rzepakowego i dwie szczypty soli. Zacznij mieszać składniki w środku za pomocą trzepaczki, stopniowo zagarniając mąkę z brzegów. Następnie, ciągle mieszając, wlewaj powoli mleko. Lej mleko cienką strużką, co pozwoli uniknąć grudek. Mieszaj energicznie przez około 2-3 minuty, aż ciasto będzie całkowicie gładkie i będzie miało konsystencję rzadkiej śmietany. Odstaw ciasto na 20 minut, aby 'odpoczęło' - dzięki temu gluten w mące napęcznieje, a naleśniki będą bardziej elastyczne.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz