W dużej misce umieść mąkę pszenną. Zrób na środku małe wgłębienie, przypominające krater wulkanu. Do tego wgłębienia wbij dwa jajka. Wlej połowę mleka (150 ml) i dodaj 3 szczypty soli. Weź trzepaczkę rózgową i zacznij mieszać składniki, poruszając się od środka na zewnątrz. Stopniowo zagarniaj mąkę z brzegów 'krateru' do płynnych składników. Gdy uzyskasz gęstą, gładką pastę bez grudek, zacznij dolewać resztę mleka (150 ml) oraz wodę gazowaną (200 ml), cały czas mieszając, aż ciasto będzie jednolite i lejące. Na koniec wlej 2 łyżki oleju rzepakowego (30g) i jeszcze raz krótko zamieszaj. Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby 'odpoczęło' - dzięki temu gluten w mące napęcznieje, a naleśniki będą bardziej elastyczne.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz