Banan (mrożony, pokrojony)
Opis
Mrożony, pokrojony banan ma słodki, kremowy smak z intensywniejszą nutą dojrzałości i delikatną teksturą po rozmrożeniu; plastry są jasnożółte z możliwymi brązowymi plamkami, a zamrożone zachowują zwartą, lekko lodową strukturę. Jest bogaty w węglowodany o szybkim uwalnianiu, naturalne cukry, błonnik, potas, witaminę B6 i witaminę C, co wspiera gospodarkę elektrolitową, pracę serca, metabolizm i trawienie, jednocześnie dostarczając szybkiej energii i pomagając w uczuciu sytości. W kuchni mrożone banany świetnie nadają się do smoothie, „lodu” typu nice cream, koktajli białkowych, wypieków, naleśników i sosów, a także jako baza do deserów lub pożywnego śniadania. Przechowuj je w szczelnym pojemniku lub woreczku do mrożenia z usuniętym powietrzem, opisane datą; najlepsza jakość przez około 3 miesiące, do 6 miesięcy; używaj mrożonych bez rozmrażania do smoothie lub rozmrażaj w lodówce przed dodaniem do wypieków.