Bardzo dojrzałe banany
Opis
Bardzo dojrzałe banany charakteryzują się intensywną, słodką nutą i kremową, miękką konsystencją, a ich skórka jest ciemnobrązowa z czarnymi plamami. W miąższu wyczuwalna jest głęboka karamelowa słodycz i aromat. Pod względem odżywczym dostarczają potasu, witaminy B6, witaminy C i błonnika, przy czym w pełni dojrzałe owoce mają więcej prostych cukrów i łatwiej przyswajalnej energii oraz zwiększoną aktywność przeciwutleniającą, co sprzyja szybkiej regeneracji i wspiera trawienie. W kuchni doskonale nadają się do pieczenia chleba i ciast, jako baza do smoothie, lodów typu „nice cream”, naleśników i sosów, a także jako naturalny słodzik do deserów i dań dla niemowląt. Przechowywać należy w temperaturze pokojowej do osiągnięcia pożądanej miękkości, potem można schłodzić owoce w lodówce (skórka sczernieje, miąższ pozostanie smaczny) lub obrać i zamrozić porcjami na późniejsze użycie.