Berbere (przyprawa)
Opis
Berbere to intensywnie czerwono‑brązowy proszek o złożonym, ostrym i lekko dymnym aromacie z nutami ostrej papryki, kolendry, kminu, cynamonu i gorzkawego kozieradki; smak jest pikantny, ziemisty i lekko słodkawy, z ciepłem przypraw korzennych. Jako mieszanka przypraw ma niską wartość kaloryczną, dostarcza przeciwutleniaczy (z papryki i imbiru) oraz związków o działaniu przeciwzapalnym i wspomagających trawienie (kmin, kozieradka), a kapsaicyna może przyspieszać metabolizm i poprawiać krążenie. Berbere tradycyjnie używa się do etiopskich wotów, duszonych mięs, soczewicy i gulaszy, sprawdza się jako marynata, suchy rub do pieczonych warzyw i mięsa, dodatek do ryżu czy jogurtowych sosów, wzbogacając potrawy aromatem i ostrością. Przechowywać należy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu; dla zachowania świeżości używać w ciągu 6–12 miesięcy, a szczyptę mielonej mieszanki dosypywać tuż przed gotowaniem.