Wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do obtaczania (opcjonalne)
Opis
Wiórki kokosowe oferują delikatny, słodkawy, tropikalny aromat i biały, płatkowy wygląd, natomiast posiekane orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe) wnoszą chrupkość, maślaną, lekko prażoną nutę i złoto-brązowy, nieregularny kształt. Obie opcje świetnie podkreślają teksturę i wygląd deserów lub przekąsek, dodając kontrastu i atrakcyjnego wykończenia przy obtaczaniu kulek, batonów czy ciastek. Pod względem odżywczym wiórki kokosowe są źródłem tłuszczów nasyconych (w tym MCT), błonnika oraz minerałów jak mangan, podczas gdy orzechy dostarczają białka, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, magnezu i przeciwutleniaczy, korzystnych dla serca i sytości. Przechowywać je należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; orzechy najlepiej w lodówce lub zamrażarce dla zachowania świeżości, wiórki w suchym środowisku.