Bita śmietana (z syfonu lub ubita)
Opis
Bita śmietana (przygotowana w syfonie lub ubita ręcznie) to lekka, kremowa emulsja o delikatnie słodkawym, mlecznym smaku i puszystej, śnieżnobiałej lub lekko kremowej barwie z charakterystycznymi sztywnymi szczytami. W konsystencji jest gładka i błyszcząca, łatwo przyjmuje smaki dodanych cukrów, ekstraktów czy likierów. Pod względem odżywczym bita śmietana jest źródłem energii i tłuszczów, głównie nasyconych; dostarcza także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D przy wzbogaconej śmietance) oraz wapnia i niewielkiej ilości białka. W umiarkowanych ilościach może zwiększać uczucie sytości i uatrakcyjniać posiłki, ale ze względu na wysoką kaloryczność warto ją spożywać z umiarem. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do deserów, ciast, naleśników, owoców i kawy, a także do chłodnych kremów i dekoracji; syfon umożliwia lekkie, stabilne spienienie i aromatyzowanie. Przechowuje się ją w lodówce (0–4°C); świeżo ubitą najlepiej zużyć w ciągu 24–48 godzin, a syfon i dysze dokładnie umyć po użyciu; niezalecane długotrwałe zamrażanie, bo traci strukturę.