Świeża bazylia
Opis
Świeża bazylia ma intensywny, słodko-pieprzny aromat z nutami anyżu i goździka, a jej liście są mięsiste, błyszczące i zwykle jasno- do ciemnozielone, choć występują też odmiany purpurowe. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, K i C oraz minerały takie jak żelazo i mangan, a zawarte w niej przeciwutleniacze i olejki eteryczne (np. eugenol) wykazują właściwości przeciwzapalne i wspomagające trawienie przy umiarkowanym spożyciu. Kulinarnie bazylia doskonale komponuje się z pomidorami, mozzarellą, oliwą i orzechami w pesto, wzbogaca sałatki, sosy pomidorowe, makarony i pizzę; najlepiej dodawać ją pod koniec gotowania lub świeżą jako wykończenie, by zachować aromat. Aby przedłużyć świeżość, przytnij końcówki, umieść łodygi w szklance z wodą jak bukiet i przykryj luźno folią, przechowuj w chłodnym miejscu; na dłużej zamrażaj w oleju lub jako pesto.