Menu

Świeża bazylia

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Świeża bazylia ma intensywny, słodko-pieprzny aromat z nutami anyżu i goździka, a jej liście są mięsiste, błyszczące i zwykle jasno- do ciemnozielone, choć występują też odmiany purpurowe. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, K i C oraz minerały takie jak żelazo i mangan, a zawarte w niej przeciwutleniacze i olejki eteryczne (np. eugenol) wykazują właściwości przeciwzapalne i wspomagające trawienie przy umiarkowanym spożyciu. Kulinarnie bazylia doskonale komponuje się z pomidorami, mozzarellą, oliwą i orzechami w pesto, wzbogaca sałatki, sosy pomidorowe, makarony i pizzę; najlepiej dodawać ją pod koniec gotowania lub świeżą jako wykończenie, by zachować aromat. Aby przedłużyć świeżość, przytnij końcówki, umieść łodygi w szklance z wodą jak bukiet i przykryj luźno folią, przechowuj w chłodnym miejscu; na dłużej zamrażaj w oleju lub jako pesto.

Wartości odżywcze (na 100g)

23 kcal Kalorie
3,2g Białko
2,7g Węglowodany
0,6g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Postępowy sos pomidorowo-nerkowcowy (wersja wegańska, insp. Jadłonomia)

⏱️ 90 min 🟡 medium

Koreczki z serem i oliwkami

⏱️ 40 min 🟢 easy

Bruschetta z pomidorami

⏱️ 30 min 🟢 easy

Tarta z pomidorkami i serem feta

⏱️ 90 min 🟡 medium

Papryka nadziewana serem

⏱️ 75 min 🟡 medium

Zupa pomidorowa z bazylią

⏱️ 60 min 🟢 easy