Borówki amerykańskie
Opis
Borówki amerykańskie to małe, kuliste owoce o granatowo‑purpurowej skórce z delikatnym, srebrzystym nalotem i soczystym, słodko‑kwaśnym smakiem z nutą kwiatową. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C, witaminę K, mangan oraz silne przeciwutleniacze, przede wszystkim antocyjany, które wspierają zdrowie serca, funkcje poznawcze i działają przeciwzapalnie. W kuchni sprawdzają się zarówno na surowo, jak i poddane obróbce — idealne do koktajli, jogurtów, owsianki, wypieków, sosów, sałatek czy dżemów, świetnie łączą się z cytrusami, wanilią i serami. Przechowuje się je w lodówce w przewiewnym pojemniku, nie myjąc przed odkładaniem, używając w ciągu kilku dni; do dłuższego przechowywania najlepiej zamrozić, rozkładając najpierw na tacy, aby nie sklejały się w bryły.