Bułki do burgerów
Opis
Bułki do burgerów to miękkie, puszyste pieczywo o lekko słodkawym, maślanym posmaku i złocistej, często posypanej sezamem skórce; warianty brioche są bardziej maślane i ciemniejsze, a pełnoziarniste mają wyraźniejszą strukturę i ziarna. Pod względem odżywczym dominują w nich węglowodany zapewniające szybkie źródło energii, umiarkowana ilość białka i tłuszczu (wyższa w wersjach maślanych), a wzbogacone mąki dostarczają witamin z grupy B i żelaza; wybierając pełnoziarniste zyskujemy więcej błonnika i dłuższe uczucie sytości. Bułki świetnie komponują się z kotletami mięsnymi, roślinnymi i rybnymi, serami, warzywami oraz sosami, sprawdzają się jako baza do sliderów i śniadaniowych kanapek. Przechowywać je najlepiej w szczelnym woreczku w temperaturze pokojowej do 2–3 dni, a na dłużej zamrażać; przed podaniem odświeżyć w tosterze lub piekarniku, unikając lodówki, która je wysusza.